Malfermi la ĉefan menuon
Filmomuntisto labore en 1946.
Du bildoj muntitaj.
Filmomuntisto labore en 1946.
Analoga filmomuntejo.
Moderna filmomuntejo.

Filma muntado – filma tekniko, kiu kunigas sekvajn partojn de filmo, ekz. scenoj. Ĝi estas kerna kaj arta parto de filmfarado. Ĝi estas rekte kunligita kun filmado kaj reĝisorado.

  • Pri filma muntado okupas filma muntisto (filmomuntisto).
  • Filma muntado kutime okazas en postproduktado de filmo, kiam jam estas faritaj dialogoj, sonoj ktp.
  • Muntado organizas sekvajn scenojn en tempo, kaj influas al tempo, al dinamiko kaj al etoso de filmo. Tiele ĝi devas esti farita en forta rilato kun scenaristo.

ProfesiulojRedakti

Vidu ankaŭRedakti

BibliografioRedakti

(hispanlingva)

  • Konigsberg, Ira (2004). Diccionario técnico Akal de cine. Madrid: Akal. ISBN 9788446019022.
  • Martin, Marcel (2008). El lenguaje del cine. Barcelona: Gedisa. ISBN 9788474323818.
  • Aumont, Jacques, et al. (1985). Estética del cine: espacio fílmico, montaje, narración, lenguaje, Paidós, Barcelona.
  • Gubern, Román (1993). Historia del cine, Barcelona: Lumen, 2.ª edición.
  • Morales, Fernando (2013). Montaje audiovisual: teoría, técnica y métodos de control, Edit. UOC, Barcelona.
  • Morales Morante, Luis Fernando (2001). Teoría y Práctica de la Edición de Vídeo, Editorial Universidad de San Martín de Porres, Lima, Perú.
  • Murch, Walter (2004). En el momento del parpadeo, Edit. Ocho y Medio, Colección: Farenheit.
  • Reisz, Karel & Millar, Gavin (2003). Técnica del Montaje Cinematográfico. Editorial Plot, Madrid. (origine: The technique of film editing).
  • Sánchez-Biosca, Vicente (1993). El montaje cinematográfico, Edit. Paidós, 2a eld.
  • Sánchez, Rafael C. (2004). Montaje cinematográfico, arte de movimiento, La Crujía. Buenos Aires.