Torda momanto: Malsamoj inter versioj

540 bitokojn forigis ,  antaŭ 14 jaroj
sen resumo de redaktoj
[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
(Nova paĝo: '''Momanto de forto''' aŭ '''torda momanto''' estas vektora produto de forto '''F''' kaj levilbrako '''r''', kiu donas la momanton '''M''' je punkto '''O''': <math>\vec M_0 = \...)
 
Neniu resumo de redakto
<math>\vec M_0 = \vec r \times \vec F</math>
 
La momanto estas same vektora kvanto, kiu estixgasestiĝas en la punkto '''O''', ĝi stas vertikala je ebeno de la forto kaj la direkta vektoro. Ĝia direkto estas juĝebla laŭ la dekstra-mana regulo. La mezurunuo de la torda momanto estas Nm (neŭton-metro).
 
La '''torda momanto''' aperas kun enkonduko de la [[masopunkta sistemo]]. La [[masopunkto]]j moviĝas en diversaj direktoj kaj rapidoj. Se oni difinas punkton al [[origo]], la distanco de tiu estas la vektoro. La vektora produto de tiu kaj la impulsa vektoro de la masopunkto donas [[impulsmomanto]]n.
 
kiel v kaj p estas paralela, tiel ilia produto estas 0.
{{rn}}
A pontrendszer perdülete az egyes perdületek összege, és a pontrendszer forgatónyomatéka az egyes forgatónyomatékok összege.
 
La impulsmomanto de la punkta sistemo estas sumo de la unuopaj impulsmomantoj kaj la torda momanto de la punkta sistemo estas sumo de la unuopaj tordaj momantoj.
===Perdületmegmaradás===
Felírva az egyes forgatónyomatékok összegét, különválaszthatóak a belső és a külső erők (az egyes rendszerbeli pontok hathatnak rendszerbeli pontokra, és rendszeren kívüliekre is, és viszont). A belső erők összege Newton III. törvénye alapján (erő-ellenerő) 0. Tehát a forgatónyamaték csak a külső erővel arányos mennyiség. Ha feltételezzük, hogy a forgatónyomaték pont 0, akkor a perdület időszerinti deriváltja 0, vagyis a perdület egy állandó konstans érték az adott rendszerre nézve.
 
[[Kategorio:Klasika meĥaniko]]