Pepuza: Malsamoj inter versioj

[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
Enhavo forigita Enhavo aldonita
Neniu resumo de redakto
 
Neniu resumo de redakto
Linio 1:
'''Pepuza''' (ankaŭ ''Pepaŭza'') estis urbo en regiono [[Frigio]] de [[Malgranda Azio]] (nuntempe en okcidenta [[Turkio]]) kiu estis proklamita en la 3-a jc p. K. ĉe la [[montanismo|montanistaj]] kristanoj kiel nova [[Jerusalemo]] kja loko, kie [[Jesuo]] revenas al la Tero.
 
La urbon kaj al urbajn sanktejojn ruinigis en ĉ. 500 p. K. la soldatoj de la Orient-Roma Imperio.
 
Oni malkvoris la urbon en 2001 proksime al la sud-turka urbo [[Usak]], en rivera valo. La malkvoron helpis precipe la montanismaj dokumentumoj, en kiuj estis menciita plurfoje klostroolostor volt, amelyet a források többször is említenek földrajzi helymegjelöléssel" - magyarázta Tabbernee. Az elsõ fontos lépés tehát az volt, amikor rátaláltak az egykor Pepuza közelében álló kolostorra. A környékét aztán napokon át kutatták. Egyszer egy völgy mélyén egy római út maradványaira bukkantak; az út egy hídhoz és sírokhoz vezetett el, amelyek közelében falmaradványok, vagyis egy város nyomai voltak. Tovább barangolva a környéken egyszercsak sziklába vájt kolostorra leltek. A sziklafalba különbözõ jelképeket is karcoltak, amelyek egyértelmûen a montanista eksztatikus rajongók jelei voltak.
 
A kutatók engedélyt kértek a török hatóságoktól az ásatásokra, s úgy tervezik, hogy jövõre el is kezdik a feltárást a lelõhelyen.
 
 
 
==rete==
*[http://theologie.uni-hd.de/wts/lampe/pepouza.html Universitato de Heidelberg: La malkovro de Pepouza kaj Tymion]
*[http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/ma/et_tart/lst?kat=Agbv&url=/eletestudomany/archiv/2001/0148/03.html hungare]
 
[[en:Pepuza]]