Ĵuro: Malsamoj inter versioj

[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
Enhavo forigita Enhavo aldonita
Neniu resumo de redakto
 
Neniu resumo de redakto
Linio 1:
Ĵuro estas memvola, festa atesto aŭ promeso ĝenerale farite memvole. La ĵuro ofte aludis, ke falsan ĵuron aŭ neplenumon de ĵuro sekvas Dia puno. Oni ofte uzas ĵuron ne juĝa proceso.
Ĵuro estas atesto aŭ promeso.
 
La antikvaj ĝermanoj, grekoj, romainoj kaj la skitoj ĵuris je sia glavo aŭ alia armilo.
 
 
Az isteni jelképek elõtt tett eskü legalább a közel-keleti sumer civilizációig (Kr. e. IV–III. évezred), ill. az ókori Egyiptomig vezethetõ vissza, ahol az emberek gyakran esküdtek az életükre; az ankh („eskü”) ugyanis szó szerint az életet jelentette. A Kr. e. XIV–XIII. századi Hettita Birodalomban különféle esküistenekhez (pl. Indrához és Mithrához) folyamodtak az államközi megállapodásokban. Az irániak egyik istenét, Mithrát (Mithrász), aki egy hellenisztikus misztériumvallásnak lett a fõistensége, a szerzõdések istenének, vagyis az eskük és az igazság õrének tekintették.
 
A keleti vallások közül például a hinduizmusban az indiaiak gyakran esküt tesznek, miközben vizet merítenek szent folyójukból, az istenség jelképébõl, a Gangeszból.
 
A zsidó vallás, a kereszténység és az iszlám széles körben élt az esküvel. A zsidó vallásban kétféle tilos eskü van: 1. a hiábavaló eskü, amikor valaki olyasmit próbál megtenni, ami nem lehetséges, amikor nyilvánvaló tényeket tagad, vagy amikor megkísérli visszautasítani a vallás elõírásainak teljesítését; 2. a hamis eskü, amikor valaki az Isten nevét arra használja, hogy hamisan esküdjék, és ezzel szentségtörést követ el. Az I. században, Jézus idejében gyakran visszaéltek az esküvel, s ezt a korai kereszténység idején sokszor kifogásolták. Az iszlám hívõ kaszamot („esküt”) tehet, amelyben például életére, becsületére vagy hitére esküszik. Minthogy a kaszam elsõsorban ígéret az Istennek, a hamis eskürõl azt tartják, hogy veszélyezteti az ember lelkét.
 
Az eskü ma leggyakrabban jogi összefüggésben fordul elõ: a hivatalos jogi kikérdezés keretében a tanú vállalja, hogy az ügyre vonatkozó minden információt megad, és csakis az igazat mondja. Az eskü formája különféle lehet, ezt rendszerint törvény írja elõ. Az angol-amerikai joggyakorlatban a tanúvallomást mindaddig nem fogadják el, amíg a tanú nem nyújt valamilyen biztosítékot a hamis vallomással szemben; ez lehet eskütétel vagy esküpótló nyilatkozat; a törvény szerint az eskü alatt tett hamis tanúvallomás esküszegés bûntettének minõsül. Azok az országok, amelyeknek jogrendje részben vagy©. egészben a római jogon alapul, általában nem engedik, hogy a felek eskü alatt valljanak, és az esküt önkéntesség dolgának tekintik. Ezekben az országokban az eskütételre gyakran a tanúvallomás után kerül sor. Vö. esküpótló nyilatkozat; fogadalom
 
*[[Hipokrato#Hipokrata ĵuro]]