Enhavo forigita Enhavo aldonita
Elkágyé (diskuto | kontribuoj)
Linio 9:
 
==Trikmaŝino==
 
Az említett oldal: [[Vikipedio:Legindaj artikoloj]]. Jobbra egy keretben van Proponoj...(Legindaj aŭ elstaraj) ott lehet jelentkezni.--[[Uzanto:Crosstor|Crosstor]] ([[Uzanto-Diskuto:Crosstor|diskuto]]) 03:50, 1 nov. 2016 (UTC)
''(Átvéve Crosstor magyar nyelvű vitalapjáról ill. az én magyar nyelvű vitalapomról.)''
 
Kedves Crosstor, mint az eszperantó nyelvű Wikipédia egyik szerkesztőjéhez fordulok hozzád. Én magam kezdő szinten művelem az eszperantót. Sok évtizeddel ezelőtt, még az általános iskolában tanultam, akkor több külföldi levelező partnerem is volt, de aztán kimaradt az életemből. Most újra elővettem és megpróbáltam saját szakmámban, a textilipar tárgykörében elkezdeni eszperantó nyelven szócikket írni. (Egyébként a magyar Wikipédián már vagy tíz éve ugyanezt a témakört kultiválom, számos cikkem van, ezek listája a magyar szerkesztői lapomon megtalálható.) Azt látom, hogy az eszperantó Wikipédián a textilipari vonatkozású szócikkekben előfordulnak szakmai hibák, nyilván nem szakemberek írták, ezeket például szeretném kijavítani/pontosítani. - Első komolyabb ilyen témájú cikkem a Trikmaŝino. Ennek készítésekor botlottam bele az első komolyabb problémába: nagyon sok esetben nekem kell megalkotnom egy-egy speciális szakkifejezést (például a különböző tűfajták elnevezését), mert az általam ismert nyomtatott és interneten fellelhető szótárak egyike sem tartalmaz ilyeneket. Ehhez a magyar mellett a német és az angol szakkifejezéseket próbálom alapul venni, figyelembe véve az eszperantó szóalkotási szabályait (az elő- és utóképzőket). Úgy látom, te magad is műszaki szakember vagy, ha más szakterületen is, de hálás lennék, ha átnéznéd ezt az említett szócikket, esetleg egybevetve a magyar megfelelőjével (Kötőgép), ami szintén az én munkám. (Az eszperantó nyelvű cikk ennek rövidített változata.) Amennyiben nem terhellek, szeretném a további próbálkozásaim során is igénybe venni eszperantó tudásodat. - Érdeklődéssel várom és előre is köszönöm a véleményedet. Üdv. – Elkágyé vita 2016. október 25., 08:33 (CEST)
 
: Amíg dolgoztam, telefonos szakember voltam, azért ezekben a témákban írtam cikkeket. A kötőgépekről tehát nincs szakmai ismeretem, de azért én átnézhetem a cikkeket. Régebben már olvastam egyet, amit az én tudásom alapján jónak ítéltem. A szakszavak képzése nagyon nehéz, néhányszor kértem véleményt a Diskutejo/Lingvejo rubrikában, de az eredmény legtöbbször 0 a köbön volt. Mégis azt mondom, legyenek cikkek, ha valaki okos ebben a témában, akkor majd kijavítja. Kérem az átnézendő cikkek listáját lehetőleg az eszperantó oldalon, amit tudok, megcsinálok.– Crosstor vita 2016. október 25., 08:52 (CEST)
 
Köszönöm szépen a válaszodat. Eddigi eszperantó nyelvű cikkeim listáját az ottani szerkesztői lapomon megtalálod. Hálás leszek minden javításért. Üdv. – Elkágyé vita 2016. október 25., 14:27 (CEST)
 
: A Lengyel M.-ben nem találtam hibát, némi változásokat csináltam. Megtekinthető:Vidi historion/antauxa. – Crosstor vita 2016. október 26., 14:16 (CEST)
 
Köszönöm szépen.– Elkágyé vita 2016. október 26., 18:40 (CEST)
 
Köszönöm a segítségedet. – Elkágyé vita 2016. október 26., 18:41 (CEST)
 
: Adok két elérhetőséget, amit én soha nem használok, de lehet, hogy téged érdekel:
[1] [2] – Crosstor vita 2016. október 27., 16:20 (CEST)
 
Köszönöm a javaslataidat, ki fogom próbálni. – Elkágyé vita 2016. október 27., 17:24 (CEST)
 
:Néhány szót kibányásztam az Esperanta Bildvortaro-ból, ami nem hivatalos, mégis némi segítség. Nem tudom, ismered-e a szavakat:
tubtrikatoro = masxino por fabriki tubecajn trikajxojn
trikmaxino
trikejo = ? trikmaxino
gvidilar-stango
faden-gvidilo
faden-metilo
botelforma bobeno
fadenstrecxilo
trikilsxovilo
reg-rado = por meti la fadenojn malantaux la trikilojn
trikil-cilindro
trikajx-tubo
trikajxujo
trikil-cilindro
radiale arangxitaj trikiloj
gvidpecoj de la trikil-sxovilo
gvid-foldo
trika kapo
konekto-stango
Ha hasznos, még próbálkozom tovább.– Crosstor vita 2016. október 28., 13:46 (CEST)
 
A másik rész szavai: varpo-trikajxo (por kurtenoj) sur trikajxcilindro, permana povrado, pel-radaro, prem-prezajxoj, bazo-plato, rektlinia trikmasxino, faden-gvidilo, fadengvidila subtenilo, sledo, sledrelo trikil-sxovilo, ansoj de la sledo, regilo de masx-grando, turn-rapidometro, klucxilo, fronta trikilvico, malfronta trikilvico, trikajxo, peziga stango, pezajxo, dentoj de la masx-deprenilo, paralele arangxitaj trikiloj, fadengvidilo, trikilar-lito, trikilar-kapoto, trikil-sxovilo, trikila mallevilo, trikila levilo, trikil-piedo, langeta trikilo, masxo, trapusxo de trikilo tra masxo, faden-metilo metanta fadenon sur trikilon, masxigo, masx-depreno.
Egy betűt még javítottam, de többet ebben a cikkben én nem tudok javítani. Szerintem ez így jó. Javaslom, hogy fel kéne tenni Legindaj artikoloj jelentkezésre, ahol többen elolvassák és megvitatják.– Crosstor vita 2016. október 30., 13:52 (CET)
 
Újabb segítségedet is nagyon köszönöm. Átböngészem a szavakat. – Elkágyé vita 2016. október 28., 19:59 (CEST)
Sikerült értelmeznem a megadott szavakat. Bár a képet nem látom, de arra a következtetésre jutottam, hogy egy ún. körhurkológépet ábrázolhat és annak fő részeit jelöli meg. Ez már nagyon elavult géptípus, ilyet ma már sehol nem használnak, de azért az alkatrész-elnevezések egy része még korszerű gépek esetére is alkalmazható. - Nagyon köszönöm a segítségedet. – Elkágyé vita 2016. október 29., 06:44 (CEST)
: Kedves Crosstor, igazán nagyon köszönöm, hogy ilyen sok energiát fektetsz az általam jelzett probléma megoldására és hogy ilyen sok segítséget adsz. - Az általad összegyűjtött szakszavakat mind átnéztem, általában nagyon találóknak tartom őket, de sajnos van néhány, amit nem tudok értelmezni, ill. van olyan, amelyre több különböző magyar (és angol és német) szakkifejezés is ráillene, nem tudom, melyikre gondolt a fordító. - Azt írod, hogy a "Legindaj artikoloj" helyre kellene a szócikket feltölteni. Ez hol található, és hogy működik? Üdv. – Elkágyé vita 2016. október 31., 16:06 (CET)
 
:Az említett oldal: [[Vikipedio:Legindaj artikoloj]]. Jobbra egy keretben van Proponoj...(Legindaj aŭ elstaraj) ott lehet jelentkezni.--[[Uzanto:Crosstor|Crosstor]] ([[Uzanto-Diskuto:Crosstor|diskuto]]) 03:50, 1 nov. 2016 (UTC)
 
Köszönöm, meg fogom próbálni. - Ha az általad említett Esperanto bildvortaro vonatkozó ábráját látnám, valószínűleg könnyebb lenne beazonosítanom, hogy a számomra nem teljesen világos elnevezések szakmailag mit takarnak. Nem tudnád esetleg azt az ábrát beszkennelni és a Commonsra feltölteni, vagy nekem e-mailben elküldeni? --[[Uzanto:Elkágyé|Elkágyé]] ([[Uzanto-Diskuto:Elkágyé|diskuto]]) 06:10, 1 nov. 2016 (UTC)