Unuiĝinta Socialista Partio de Venezuelo

politika partio en Venezuelo

La Unuiĝinta Socialisma Partio de Venezuelo (hispane: Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) estas socialdemokratia[1] politika partio en Venezuelo, kiu rezultis el fandado de iuj el la politikaj kaj sociaj fortoj, kiuj subtenas la bolivarian Revolucion gvidatan de la prezidanto Hugo Chávez. Ĝi estas la plej granda politika partio en Venezuelo kaj la 9a plej granda en la mondo kun pli ol 7 milionoj da aktivaj membroj ekde 2014. [2]

Unuiĝinta Socialista Partio de Venezuelo
Partido Socialista Unido de Venezuela
Emblemo de Unuiĝinta Socialista Partio de Venezuelo
Lando Flago-de-Venezuelo.svg Venezuelo
Ĉambro Calle Colón de Maripérez, Parroquia El Recreo, Caracas
Estro Nicolás Maduro
Estro
Fondiĝo 14-a de marto 2008
Fondintoj Hugo Chávez
Lingvo(j) Hispana
Koloro(j)      Ruĝa
Ideologio Socialismo de la 21-a jarcento
Bolivarismo
Chavismo
Pozicio Maldekstra
Asamblea Nacional de Venezuela
55 / 167
Regantoj
19 / 23
Urbestroj
303 / 335
Diputados a los Consejos Legislativos
227 / 251
Parlamento del Mercosur
3 / 23
Membroj Malkresko7 771 975 (2020)
Internacia aliĝo COPPPAL
Forumo de San Paŭlo
Ĵurnalo Nuestro Socialismo
En Vanguardia
Cuatro F
Studenta organizaĵo Juventud del Partido Socialista Unido de Venezuela (JPSUV)
Retejo http://www.psuv.org.ve/
Wikidata-logo.svg
Information icon.svg
vdr

Ĉe la parlamenta balotado en 2015, PSUV perdis sian plimulton en la Nacia Asembleo por la unua fojo ekde la kreado de la unikamera leĝdona leĝaro en 2000 kontraŭ la Mesa de la Unidad Democrática, gajnante 55 el la 167 sidlokoj de la Nacia Asembleo.[3]

Elekto-rezultojRedakti

 

Por prezidanto

Elekto-jaro Nomo Unua raŭndo Dua raŭndo
Nombro de voĉoj % Nombro de voĉoj %
2012 Hugo Chávez 8,191,132 55.1 (#1)
2013 Nicolás Maduro 7,587,579 50.6 (#1)
2018 Nicolás Maduro 6,205,875 67.8% (#1)
 

Por la parlamento

Elekto-jaro Nombro de voĉoj % Seĝoj +/–
2010 5,451,419 (#1) 48.3
96 / 165
  22
2015 5,599,025 (#2) 40.9
55 / 167
 44
2020 ********** *** ********** ***

EstrojRedakti

Nomo De Ĝis Pozicio Observoj
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 
Hugo Chávez 23-a de februaro 2008 5-a de marto 2013 (Prezidanto kaj Fondinto) Li mortis la 5-a de marto 2013
Nicolás Maduro 9-a de marto 2008 Aktuale Prezidanto
Diosdado Cabello 9-a de marto 2008 Aktuale Vicprezidanto

ReferencojRedakti

  1. Ne, Venezuelo Neniam estis Socialisma
  2. 7.632.606 aktivuloj de la PSUV elektos siajn delegitojn ĉi-dimanĉe
  3. Venezuelo transdonis Kongreson al Opozicio en dimanĉa voĉdono