Raaklijn, onafhankelijk cultureel forum was een Brugse culturele vereniging die actief was van ongeveer 1956 tot 1965.


Stichters waren Paul De Wispelaere (voorzitter), Gaby Gyselen, Fernand Traen (ondervoorzitter) en Jan Vandamme. Andere leden waren Herman Sabbe (secretaris), Gilbert Swimberghe, Jan van der Hoeven, Jaak Fontier, Mark Braet, Renaat Ramon en de architecten Luc Dugardyn, Jacques Pêtre en Fernand Sohier. Een inventaris van de toestand op cultureel gebied in Brugge van Fernand Traen, met als titel Oprichting ener culturele vereniging voor Brugge, kan als aanleiding voor de stichting beschouwd worden.


Raaklijn organiseerde tentoonstellingen (Pol Mara, Victor Servranckx, Luc Peire, Gilbert Swimberghe...) en literaire avonden en voordrachten (Hugo Claus, Hella Haasse, Simon Vinkenoog, Pol De Wispelaere, urbanist Cornelis van Eesteren...)


De vereniging stierf na bijna een decennium een stille dood omdat de familiale en beroepsomstandigheden van de leden evolueerden en hun inzet voor de vereniging steeds geringer werd.


Raaklijn Manifest redakti

Raaklijn is Brugges onafhankelijk cultureel forum. Het propageert en verdedigt de waardevolle uitingen van moderne kunst. Het voert deze aktie vanuit het bewustzijn en de overtuiging dat ook onze eigen tijd een eigen karakter heeft, dat slechts in eigen vormen tot stijl kan groeien, zoals dit voor alle belangrijke tijdperken uit het verleden het geval is geweest. Dit karakter moge zeer complex zijn en derhalve de kunstvormen zeer verscheiden, ze vertegenwoordigen voor ons een boeiend avontuur en tegelijk een spiegel waarin wij mede iets van onszelf herkennen. Vanuit deze overtuiging richt Raaklijn zijn werking tegen hen die door hun optreden de normale verspreiding van de eigentijdse kunst in de weg staan.[1]

Tijdschriften Bretoel en Radar redakti

Leden van Raaklijn werkten later nog mee aan literaire tijdschriften. Renaat Ramon zat in de kernredactie van Bredoel (1971-1973) en Ramon en Pierre Darge richtten later de opvolger Radar: tijdschrift voor literatuur, kunst en kritiek op, dat verscheen van 1975 tot 1986.[2]

Tentoonstelling Raaklijnen redakti

Van 9 december 2012 tot 28 januari 2013 vond in zaal De Bond te Brugge een tentoonstelling plaats waarin het ontstaan, de werking en de blijvende invloed van Raaklijn geschetst werden. [3] Knack Weekend] van 17 december 2012</ref>

Bronnen redakti

  • Brugse Mémoires, Fernand Traen, Uitgeverij Van de Wiele, 2015, p. 39-48.
  • Het Letterenhuis bewaart archieven van Paul De Wispelaere en Jan van der Hoeven, waarin ook documenten van Raaklijn voorkomen. (Het In memoriam (auteur HJ) van Jaak Fontier in het Brugsch Handelsblad van 23 maart 2017 vermeldt dat deze nauwgezet het archief van Raaklijn bijhield. Er is archief van Fontier in het Letterenhuis, maar volgens de inventaris niets over Raaklijn.)

Ŝablono:References

  1. Gepubliceerd in het Brugse stadsmagazine Kan't (oktober 1983, p. 29-32) bij een interview met Jaak Fontier, zonder datum en zonder bronvermelding.
  2. Paukeslag, digitaal platform voor levend pe¨zie-erfgoed, Ontstaan van Radar.
  3. Een artikel over de tentoonstelling met als titel Hommage aan Raaklijn: avant-garde uit Brugge (auteur Piet Swimberghe) verscheen in [https://weekend.knack.be/lifestyle/hommage-aan-raaklijn-avant-garde-uit-brugge/article-opinion-453039.html)