[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
Enhavo forigita Enhavo aldonita
Neniu resumo de redakto
 
Neniu resumo de redakto
Linio 7:
La unuaj skribaj fontoj venas el 1213, kiam oni mencia la komunumon kiel ''Mica''. En 1554, en turka imposta kunnskribo aperis la formo ''Miske'' kaj tiam oni notis ekziston nur 5 loĝejoj. Oni setligis en la vilaĝon (senhoma pro la bataloj) ekde la 18-a jc germanojn pli poste hungarojn. En 1821 oni konstruis la kastelon Somssich, kies grafa posedanto fondis en 1838 lernejon. Tiutempe la komunumo havis rajton kiel kampurbo, kiu rajtigis por organizado de foiroj (6 foiroj/jaro).
 
Post 1977 ĉesis la sendependeco de la komunumo kaj ĝis la potenca ŝanĝo (1989) apartenis al [[Kadarkút]].
<!--
A XIX. századi Mike 1290 lakójából 997 volt németajkú. Már 1907-ben óvodát létesítettek, s az 1920-as évek földreformja kapcsán többször osztottak földet a parasztoknak. Századunk első évtizedeiben a népesség megközelítette a kétezret, megélénkült a közélet: működött a kaszinó, a tűzoltóegylet, a lövészegyesület, a gazdaszövetség, az önsegélyző- és hitelszövetkezet. Az első világháború 35 áldozatot követelt, a második 88-at. Nevüket márványtáblán örökítették meg a katolikus templom falán. A háború után három németajkú családot telepítettek ki Németországba. Az itthon maradottak házát és földjük egy részét elvették, a német nemzetiségű rokonságot összeköltöztették. Az elvett házakat és földeket a Szlovákiából áttelepített magyaroknak adták. A földosztás során 137 mikei jutott földhöz. Önálló közigazgatást kapott a falu, 1950-ben megalakult a községi tanács, két évvel később pedig a termelőszövetkezet is, amely az idők folyamán sokat változott. Ma Mike Szövetkezet néven működik, legfontosabb tevékenysége a burgonyatermesztés. A hatvanas években saját orvosi körzetet kaptak, egészen a körzetesítésig. 1977-ben megszűnt a település önállósága, s ekkortól még a régi hagyományokkal rendelkező iskola felső tagozata is Kadarkúthoz került. Több mint két évtizednek kellett eltelni ahhoz, hogy a rendszerváltáskor újból önállósodhatott a falu, s 1990-ben megalakult a mikei önkományzat, létrejött a polgármesteri hivatal.
 
vidindaĵoj:
Aki ellátogat ebbe a csendes somogyi kis faluba, az meglepődik, milyen gazdag műemlékekben. Az egykori grófi kastély nemrég magántulajdonba került, s műemléki védelem alatt áll, akárcsak a Szent Vendel szobor, a régi magtár és a mauzóleum. Ez utóbbit egy kis tó partján gróf Sommsich Imre építtette 1867-ben, húszévesen elhunyt fia, Pongrác síremlékéül. A második világháborúban ezt is és a temetői családi kriptát is feldúlták, az önkormányzat 1991-ben helyeztette közös sírba az egykori birtokosok földi maradványait. Már a XX. század végének építészetét mutatja a faluképbe jól illeszkedő, modern iskola, a kilencvenéves óvodát pedig az ezredfordulón újította fel az önkormányzat. Az egészségügyi szolgáltatáshoz Mikében jól felszerelt orvosi rendelő áll a betegek rendelkezésére, az idősek klubkeretek között kapnak nappali ellátást, míg a rászorulóknak házi gondozást biztosítanak.
*grafa kastelo (en privata posedo)
*skulptaĵo de Santa Vendel
*malnova grenejo
*maŭzoleo (konstruigis en 1867 grafo SOMMISCH Imre por sia filo Pongrác, mortinta 20-jare).
 
Ekonomio:
Mike jelentős fejlődésen ment át a XX. század utolsó évtizedében, az önállóságát visszaszerző falu sok millió forintot költött a korszerűsítésre. A lakosság többnyire a mezőgazdaságból él meg, bár egy helyi varroda is biztosít némi munkát. Az önkormányzatnak régi vágya a munkahelyteremtés, amihez jó alapot biztosít a hasznosításra váró régi iskolaépület, már csak arra a vállalkozóra várnak, aki betanított munkásokat igénylő tevékenységet indítana. A háztáji a helybéli családok megélhetését segíti. A vidék talaja a burgonyának és a kalászosoknak kedvez, előbbinek nagy hagyománya van, mint ahogy az állattartásnak is, különösen a sertés, a szarvasmarha- és lótenyésztésnek. A szép természeti környezetben lévő halastavakat a halgazdaság hasznosítja ivadéknevelésre és halászatra.
 
Gravas la agrikulturo (terpomo, porko), kudra uzino.
A jórészt német ősökkel büszkélkedő falu 1994 óta ápol testvéri kapcsolatot egy 500 lakosú németországi településsel, Ingstettennel, ahol Mikéről már teret is elneveztek. Gyakran látogatják egymást, a családok között szoros barátság szövődött. Jelenleg a franciaországi Vence településsel formálódik egy kapcsolat, így érthető, ha a mikeiek egyre inkább lehetőséget látnak abban, hogy településüket a falusi turizmus kedvelt helyszínévé tegyék.
 
-->
Ĝemelurbo: ekde 1994 [[Ingstetten]], kie oni nomumis placon pri Mike.