Sicilia vespro: Malsamoj inter versioj

[nekontrolita versio][nekontrolita versio]
Enhavo forigita Enhavo aldonita
Neniu resumo de redakto
Neniu resumo de redakto
Linio 1:
{{redaktata}}
<!--'''Szicíliai vecsernyének''' az [[1282]]-ben Anjou Károly uralma ellen kitört [[szicília]]i felkelést nevezik.
 
== Előzményei ==
 
[[1266]]–ban, a [[Hohenstauf-ház]]ból származó [[Szicíliai Manfréd]] vereségét követően [[IV. Orbán pápa]] [[I. Károly nápolyi király|Anjou Károly]] nápolyi királyt jelölte a [[Szicíliai Királyság]] trónjára. I. Károly [[pápa (egyházfő)|pápa]]i segítséggel meg is szerezte a királyi trónt. Szicíliát [[francia]] származású hivatalnokok és zsoldossereg útján kormányozta, akik rosszul bántak a helyiekkel. A gyilkosság, lopás, a nők megerőszakolása mindennapos volt.
 
== A felkelés kirobbanásának okai ==
 
Az események kezdete – az egyik változat szerint – az volt, hogy Károly érvényesítette az [[európa]]i szokásjogot, a francia „droit du seigneur”-t a a szicíliaiakra is. A menyasszonyokat arra kényszerítették, hogy házasságuk első éjszakáját a helyi nemesúrral töltsék és csak ezt követően élhettek együtt férjükkel. Ha a menyasszony nemesi születésű volt, akkor az első éjszakát egy francia tiszttel kellett töltenie. Ha parasztlány volt, akkor egy francia közemberrel kellett hálnia. Károly erősen meg is adóztatta a helyieket, hogy megfelelő mennyiségű pénzzel rendelkezzen nagyratörő terveinek megvalósításához.
 
[[Steven Runciman]] történész szerint a szicíliaiak ünnepi előkészületekkel foglalkoztak, amikor francia hivatalnokok jöttek, hogy csatlakozzanak hozzájuk és igyanak. Egy Drouet nevű őrmester kiragadott egy fiatalasszonyt a tömegből és ajánlatokat tett neki, mire az asszony férje késsel Drouetre támadt és megölte. Amikor erre a többi francia bosszút akart állni bajtársuk halála miatt, a szicíliai tömeg nekik esett és valamennyiüket megölte. Palermo valamennyi temploma esti áhítatra szólította a hívőket.
 
[[Leonardo Bruni]] szerint a felkelés akkor kezdődött, amikor Palermón kívül egy fesztiválon a franciák fegyverek után kutattak és eközben a szicilíaiak asszonyait fogdosták.
Ismét egy másik változat szerint azt követően kezdődött a felkelés, hogy egy szicíliai asszony templomba ment Palermóban hogy megkeresse fiatal lányát, aki egész napját imádkozással töltötte. A lányt megerőszakolta egy francia katona. Az asszony kirohant az utcára, azt kiáltva : ''Ma fia! Ma fia!'' (''A lányom! A lányom!'') Egyes magyarázatok szerint ez adja a magyarázatát annak, hogy honnan eredhet a [[maffia]] szó.
 
== A lázadás ==
 
A felkelés a [[húsvét]] hétfő ([[1282]]. [[március 30]].) előtti esti [[vecsernye]] (esti istentisztelet, áhitat) idején kezdődött el a [[Palermo]] falain kívül fekvő Szentlélek Templománál. A felkelés több ezer francia származású szicíliai lemészárlásához vezetett az elkövetkező 6 hét alatt.
 
A Szicíliában állomásozó francia katonák megtanulták a szicíliai nyelvet és egyesek szicíliai lányt vettek feleségül. Amikor a felkelés megkezdődött, nemcsak a francia katonákat, hanem szicíliai házastársaikat is lemészárolták. A pánikba esett francia katonák eldobták katonaruhájukat és megpróbáltak elvegyülni az emberek között. Bármennyire jól is beszélték a helyi nyelvjárást, idegen kiejtésük elárulta őket. Ha feltételezték valakiről, hogy francia, arra kérték, hogy mondja ki a „''Ceceri''” ([[csicseriborsó]]) szót. A szicíliaiak ezt a szót egy lágy „ch” hanggal ejtették ki. A franciák azonban egy kemény „k” hanggal ejtették ki, így rendszerint azonnal meg is csonkították őket.
 
==Következményei==
A felkelésből [[Aragóniai Péter]] húzott hasznot, aki sikeresen elfoglalta a Szicíliai Királyságot. Anjou Károly a [[Nápolyi Királyság]] ura maradt a szárazföldi [[Itália|Itáliában]], egészen [[1285]]- ben bekövetkezett haláláig. Utódai egészen [[1442]]–ig uralkodtak [[Nápoly]]ban, amikor Aragóniai Péter utódai egyesítették uralmuk alatt a két területet.
 
[[Kategória:Olaszország történelme]]-->
[[en:Sicilian Vespers]]