Veit Harlan

Veit Harlan (* 22-a de septembro 1899 en Berlino, † 13-a de aprilo 1964 en Capri/Italio pro pneŭmonio) estis germana reĝisoro de la Nazia epoko.

Veit Harlan
Bundesarchiv Bild 183-2007-1022-508, Hamburg, Prozess gegen Veit Harlan-2.jpg
Persona informo
Naskiĝo 22-an de septembro 1899 (1899-09-22)
en Berlino
Morto 13-an de aprilo 1964 (1964-04-13) (64-jara)
en Kapreo
Mortokialo pneŭmonito
Tombo Kapreo
Lingvoj germana
Ŝtataneco Germanio
Familio
Patro Walter Harlan
Frat(in)o Peter Harlan
Edz(in)o Kristina Söderbaum • Hilde Körber • Dora Gerson
Amkunulo Krystyna Żywulska
Infanoj Thomas Harlan • Maria Körber • Caspar Harlan
Okupo
Okupo filmreĝisoroaktoroscenaristoteatra reĝisoro
Wikidata-logo.svg
Information icon.svg
vdr
Veit Harlan

Li reĝisoris kontraŭjudismajn filmojn en la 1930-aj jaroj. En 1937 li estis engaĝita de Joseph Goebbels por realigi propagandofilmojn por la nazioj, la plej konata inter tiuj estis Jud Süss (Judo Süss). Postmilite liaj filmoj estis bojkotitaj.

Parencoj: Veit Harlan estis filo de verkisto Walter Harlan. Li edziĝis trifoje. Kun la dua edzino, aktorino Hilde Körber li havis tri gefilojn: Thomas Harlan (*1929, engagita kontraŭfaŝisto), Maria Christiane (*1930) kaj Susanne Christa (1932-1989).

Filmografio elektitaRedakti

  • 1937 : Kreutzersonate (laŭ samtitola novelo de Lev Tolstoj)
  • 1940 : Jud Süss (Judo Süss)
  • 1942 : Der große König (La granda reĝo)
  • 1942 : Die goldene Stadt (La ora urbo)
  • 1943 : Immensee (Immen-lago, laŭ la novelo de Theodor Storm)
  • 1945 : Kolberg
  • 1954 : Sterne über Colombo
  • 1957 : Das dritte Geschlecht (La tria sekso, pri samseksamo)