Leopold Anthony Stokowski (18a de aprilo 1882 - 13a de septembro 1977) estis brita dirigento de pola kaj irlanda devenoj. Unu el la ĉefaj dirigentoj de la komenco kaj mezo de la 20a jarcento, li estis plej bone konata pro sia longa asocio kun la Filadelfia Orkestro kaj pro sia apero en la filmo Fantasia. Li elstaris speciale pro sia manlibera dirigenta stilo kiu rifuzis la tradician taktobastonon kaj por akiri karakteran majestan sonon el la orkestrojn kiujn li dirigentis.

Leopold Stokowski
Leopold Stokowski, fotita de George Grantham Bain
Leopold Stokowski, fotita de George Grantham Bain
Persona informo
Naskonomo Leopold Anthony Stokowski
Naskiĝo 18-an de aprilo 1882 (1882-04-18)
en Londono
Morto 13-an de septembro 1977 (1977-09-13) (95-jaraĝa)
en Nether Wallop
Mortokialo Korinfarkto Redakti la valoron en Wikidata
Tombo East Finchley Cemetery (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata
Lingvoj angla
Ŝtataneco Unuiĝinta Reĝlando (Britio)
Unuiĝinta Reĝlando de Granda Britio kaj Irlando (–1927) Redakti la valoron en Wikidata
Alma mater Reĝa Kolegio de Muziko
Reĝina Kolegio Redakti la valoron en Wikidata
Familio
Patro Kopernik Jozef Boleslawowicz Stokowski (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata
Patrino Annie Marion Moore (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata
Edz(in)o Gloria Vanderbilt (en) Traduki (1945–1955)
Evangeline Johnson Merrill (en) Traduki (1926–)
Olga Samaroff (en) Traduki (1911–1923) Redakti la valoron en Wikidata
Infanoj Sonya Stokowski (en) Traduki
 ( Olga Samaroff (en) Traduki)
Leopold Stanislaus Stokowski (en) Traduki
 ( Gloria Vanderbilt (en) Traduki)
Andrea Sadja Stokowski (en) Traduki
 ( Evangeline Johnson Merrill (en) Traduki)
Gloria Luba Stokowski (en) Traduki
 ( Evangeline Johnson Merrill (en) Traduki)
Christopher Stokowski (en) Traduki
 ( Gloria Vanderbilt (en) Traduki) Redakti la valoron en Wikidata
Okupo
Okupo dirigento
komponisto
orgenisto Redakti la valoron en Wikidata
Verkoj Fantasia
TTT
Retejo http://www.stokowskisociety.net
vdr

Kariero

redakti

En Usono, Stokowski dirigentis kun la Cincinnati Symphony Orchestra, la Filadelfia orkestro, la NBC Symphony Orchestra, la Novjorka Filharmonio, la Houston Symphony Orchestra, la Symphony of the Air kaj multaj aliaj. Li estis ankaŭ la fondinto de la All-American Youth Orchestra, la New York City Symphony, la Hollywood Bowl Symphony Orchestra kaj la American Symphony Orchestra. Li dirigentis la muzikon por kaj aperis en kelkaj holivudaj filmoj, kiaj ĉe la filmo de Disney nome Fantasia, kaj estis longdaŭra defendanto de nuntempaj komponistoj, farante multajn premierojn de nova muziko dum sia 60-jara dirigenta kariero. Stokowski, kiu faris sian oficialan dirigentan debuton en 1909, aperis en publiko por la lasta fojo en 1975 sed plue faris registraĵojn ĝis Junio 1977, kelkajn monatojn antaŭ sia morto je aĝo de 95.

Elstaraj koncertopremieroj

redakti

Elstaraj registropremieroj

redakti

Referencoj

redakti

Bibliografio

redakti
  • Daniel, Oliver (1982). Stokowski: A Counterpoint of View
  • Rollin Smith (2005) Stokowski and the Organ
  • Paul Robinson (1977) Stokowski: The Art of the Conductor
  • Abram Chasins (1979) Leopold Stokowski: A Profile
  • Preben Opperby (1982) Leopold Stokowski
  • William Ander Smith (1990) The Mystery of Leopold Stokowski
  • Leopold Stokowski (1943) Music for All of Us
  • Herbert Kupferberg (1969) Those Fabulous Philadelphians

Eksteraj ligiloj

redakti