Philip Pullman

angla verkisto

Philip PULLMAN (naskiĝis la 19-an de oktobro 1946 en Norwich, Anglio), estas angla verkisto, kiu sian infanaĝon plenigis en Rodezio (hodiaŭ Zimbabvo), Aŭstralio, Londono kaj Kimrio.

Philip Pullman
Philip Pullman en aprilo 2005
Philip Pullman en aprilo 2005
Persona informo
Philip Pullman
Naskiĝo 19-an de oktobro 1946 (1946-10-19) (77-jaraĝa)
en Norwich
Religio ateismo vd
Lingvoj angla vd
Ŝtataneco Unuiĝinta Reĝlando (Britio) Redakti la valoron en Wikidata vd
Alma mater Exeter College (1965–1968)
Ysgol Ardudwy (en) Traduki
Taverham Hall School (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Subskribo Philip Pullman
Familio
Patro Alfred Pullman (en) Traduki Redakti la valoron en Wikidata vd
Infanoj 2
Profesio
Okupo verkisto
verkisto de porinfana literaturo
plenuma produktoro
rakontisto de sonlibroj
bibliotekisto
universitata instruisto
dramaturgo
romanisto
scenaristo Redakti la valoron en Wikidata vd
Aktiva en Oksfordo vd
Aktiva dum 1972– vd
Verkado
Verkoj Trilogio de Liaj Mallumaj Materialoj ❦
The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ ❦
The Book of Dust vd
En TTT Oficiala retejo vd
vd Fonto: Vikidatumoj
vdr

Pullman studis anglistikon ĉe Exeter College en Oksforda Universitato kaj pli poste iĝis instruisto en mezlernejo, poste inter la jaroj 1988 kaj 1996 estis partatempa literatura docento en la pedagogia kolegio Westminster College en Oksfordo, kiu ĝis la jaro 2000 edukis estontajn instruistojn. Ekde la jaro 1996 li profesie vivas kiel verkisto en Oksfordo.

Li iĝis konata pro sia trilogio His Dark Materials, kies titolon li prenis el Paradise Lost de John Milton.

Verkoj

redakti

nekompleta bibliografio:

Galatea (1976)
Ancient Civilisations (1978)
The White Mercedes/ The Butterfly Tattoo (1981)
Count Karlstein/ The Ride of the Demon Huntsman (1982)
The Ruby in the Smoke (1985)
The Shadow in the North/ The Shadow in the Plate (1986)
How to be Cool (1987)
The Tiger in the Well (1990)
The Broken Bridge (1990)
The Tin Princess (1994)
The Golden Compass / Northern Lights- HDM I (1995)
The Firework Maker's Daughter (1995)
Clockwork/ All Wound Up (1996)
The Subtle Knife- HDM II (1997)
Detective Stories (1998)
A Story of Bravery and Evil (1998)
Count Karlstein (1998)
I Was A Rat (1999)
The Amber Spyglass- HDM III (2000)
Lyra's Oxford- HDM (2003)
Lyras Oxford (2004)
The Scarecrow and his Servant (2004)

Eksteraj ligiloj

redakti