Viggo Mortensen

usona aktoro

Viggo Peter MORTENSEN (naskiĝis la 20-an de oktobro 1958 en Nov-Jorko) estas usona aktoro, fotisto, pentristo kaj poeto.

Viggo Mortensen
Persona informo
Viggo Mortensen
Naskonomo Viggo Peter Mortensen
Naskiĝo 20-an de oktobro 1958 (1958-10-20) (65-jaraĝa)
en Watertown
Lingvoj anglahispanaitaladanafranca vd
Loĝloko HispanioDanioUsonoEsbjergKopenhagoNovjorkoVenezueloArgentino vd
Ŝtataneco UsonoReĝlando Danio vd
Alma mater St. Lawrence University vd
Partio Demokrata Partio vd
Familio
Patro Viggo Peter Mortensen vd
Patrino Grace Gamble Atkinson vd
Edz(in)o Exene Cervenka vd
Amkunulo Ariadna Gil vd
Profesio
Okupo filmaktoro • aktorofotisto • poeto • verkistokantistokomponisto • pentristo • produktoro • televida aktoro • filmproduktoro • ĵazmuzikisto • filmreĝisoroscenaristo vd
Aktiva dum 1984– vd
Verkado
Verkoj Far from Men ❦
Captain Fantastic ❦
Green Book ❦
La Mastro de l’ Ringoj vd
vd Fonto: Vikidatumoj
vdr

Lia patro, Viggo Peter, estas dano kaj la patrino, Grace Mortensen, estas usonanino. Sian infanaĝon li travivis en kelkaj diversaj lokoj en Argentino, Venezuelo kaj Danio. Danke al tio li parolas flue hispane kaj dane.[1] Kiam li estis dekunujara, li revenis komune kun siaj gepatroj reen Usonon.

Citaĵo
 Viggo Mortensen[2]   Oni ĉiam demandas min, 'Kial vi ne faras sole unu aferon?', kaj mi respondas 'Kial? Kial unu sole aferon? Kial mi ne povas fari pli ol tion? Kiu faris tiujn regulojn? 
— 40ra, 40ra

Filmografio redakti

Ĉi tiu estas la filmografio de Viggo Mortensen:[3]

Jaro Filmo Rolo
1985 Witness Moses Hochleitner
The Purple Rose of Cairo
1987 Salvation! Jerome Stample
1988 Prison Burke/Forsythe Electrocution
Fresh Horses Green
1990 Once in a Blue Moon
Tripwire Hans
Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III Tex
Young Guns II John W. Poe
The Reflecting Skin Cameron Dove
1991 The Indian Runner Frank Roberts
1993 Boiling Point Ronnie
Ruby Cairo John E. "Johnny" Faro
Carlito's Way Lalin
The Young Americans Carl Frazer
American Yakuza Nick Davis/David Brandt
1994 The Crew Phillip
Floundering Homeless Man
Gospel According to Harry Wes
1995 Gimlet Hombre
Crimson Tide Lieutenant Peter "WEAPS" Ince
The Passion of Darkly Noon Clay
Black Velvet Pantsuit Worthless Junkie
The Prophecy Lucifer
1996 Albino Alligator Guy Foucard
Daylight Roy Nord
The Portrait of a Lady Caspar Goodwood
1997 Vanishing Point Jimmy Kowalski
G.I. Jane Master Chief John James "Jack" Urgayle
My Brother's Gun Juanito
1998 A Perfect Murder David Shaw
Psycho Samuel "Sam" Loomis
1999 A Walk on the Moon Walker Jerome
2000 28 Days Eddie Boone
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Aragorn
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Aragorn
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King Aragorn
2004 Hidalgo Frank Hopkins
2005 A History of Violence Tom Stall/Joey Cusack
2006 Alatriste Diego Alatriste y Tenorio
2007 Eastern Promises Nikolai Luzhin
2008 Slacker Uprising Mortensen
Appaloosa Everett Hitch
Good John Halder
2009 The Road The Man
Reclaiming The Blade Mortensen

Literaturo kaj muziko redakti

Verkoj de Mortensen[4]

Bibliografio redakti


Diskografio redakti

  • Please Tomorrow (2004)
  • This, That, and the Other (2004)
  • Pandemoniumfromamerica (2003)
  • Intelligence Failure (2005)
  • 3 Fools 4 April (2006)
  • Time Waits for Everyone (2007)

Referencoj redakti

  1. Viggo Mortensen - Biography (angle). Tiscali. Arkivita el la originalo je 2009-07-15. Alirita 16-a de aŭgusto 2009.
  2. Alex Kuczynski, Vanity Fair magazine, januaro 2004
  3. Viggo Mortensen Biography (1958-) (angle). Film Reference. Alirita 16-a de aŭgusto 2009.
  4. Books "Viggo Mortensen" (angle). Amazon. Alirita 16-a de aŭgusto 2009.

Vidu ankaŭ redakti

Eksteraj ligiloj redakti