Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis TRINTIGNANT [ĵan lui trentinjan] (naskiĝis la 11-an de decembro 1930 en Piolenc, Vaucluse, mortis la 17-an de junio 2022 en Uzès) estis franca teatra komediisto kaj kina aktoro, reĝisoro, verkisto kaj scenaristo.

Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis TRINTIGNANT 473799759.jpg
Persona informo
Jean-Louis Trintignant
Naskonomo Jean Louis Xavier Trintignant
Naskiĝo 11-an de decembro 1930 (1930-12-11)
en Piolenc
Morto 17-an de junio 2022 (2022-06-17) (91-jara)
en Collias
Tombo Q110340238 [#]
Etno Francoj [#]
Lingvoj franca [#]
Ŝtataneco Francio [#]
Alma mater Institut des hautes études cinématographiques • Paul Cézanne University [#]
Familio
Patro Raoul Trintignant [#]
Edz(in)o Stéphane AudranNadine Trintignant • Marianne Hoepfner [#]
Infanoj Marie Trintignant • Vincent Trintignant [#]
Profesio
Okupo filmreĝisoroscenaristo • audiobook narrator • ĝenra aktoro • aŭtosportisto • teatra aktoro • filmaktoro • aktoro [#]
Aktiva dum 1951–2019 [#]
[#] Fonto: Vikidatumoj
Wikidata-logo.svg
Information icon.svg
vdr

En kelkaj el siaj filmoj, Trintignant ludis la rolon de la pensema, mistera kaj mense konflikta heroo. Lia talento kiel karakteraktoro en portretado de la kompleksaj karakteroj gajnis al li lokon en multaj el la filmoj de eminentaj eŭropaj reĝisoroj kiuj traktis en iliajn filmojn pri moralaj temoj. [1] Trintignant plejparte estas identigita kun filmoj de la franca nova ondo kaj italaj filmproduktadoj; okaze li ankaŭ ludis rolojn de romantika, komedia kaj drameca karaktero. Dum lia 40-jara filmkariero, Trintignant ĉefrolis en pli ol 110 filmoj kaj prezentis en 34 teatraĵoj. Je la fino de sia vivo, li reprenis aktoradon en la teatro (kie li ankaŭ komencis sian karieron antaŭ sia filmkariero).

Li estas nevo de aŭtomobila piloto Maurice Trintignant kaj patro de aktorino Marie Trintignant.

FilmografioRedakti

De 1955 ĝis 1959Redakti

De 1960 ĝis 1969Redakti

De 1970 ĝis 1979Redakti

De 1980 ĝis 1989Redakti

De 1990 ĝis 1999Redakti

De 2000Redakti

KurtfilmojRedakti

ReĝisoroRedakti

VoĉografioRedakti

TeatroRedakti

Eksteraj ligilojRedakti

  1. Jean-Louis Trintignant, New Wave Film.com